Son en Breugel | Laarbeek | Helmond

Ergotherapie in uw eigen omgeving.

Wat kan Ergotherapie voor mij betekenen?

Hierbij een greep uit de vele voorbeelden waarbij Ergotherapie de oplossing bood:

 

Parkinson

De heer Van Dooren is 68 jaar en heeft sinds kort de diagnose Parkinson gekregen. Bij de zelfverzorging krijgt hij steeds meer moeite met scheren, tanden poetsen en het strikken van zijn veters. Verder vindt de heer het vervelend dat hij zijn brood niet goed meer kan smeren en snijden.

De heer zorgt thuis voor de administratie, maar het schrijven verloopt steeds kriebeliger. De heer vindt dat zeer onprettig. De ergotherapeute geeft de heer diverse praktische aanwijzingen en tips waarmee hij fanatiek aan de slag gaat.

 

Energieverdeling

Mevrouw van der Heiden heeft al geruime tijd Reuma. Zij heeft er veel moeite mee haar dagen in te delen; de ene dag voelt zij zich energiek en kan zij de hele wereld aan, de volgende dag voelt zij zich uitgeput, heeft pijn en komt zij tot niets meer. Ze voelt zich hier helemaal niet prettig bij. De ergotherapeute helpt haar door middel van het geven van inzicht in haar mogelijkheden en beperkingen. Zij begeleidt mevrouw bij het leren aanbrengen van structuur in haar dagelijkse activiteiten. Mevrouw leert hierbij zelf prioriteiten te stellen en zich hieraan te houden. Op deze manier heeft zij minder last van pieken en dalen in haar dagelijks leven.

 

Sensorische Integratie

Janneke Hellings heeft een paar maanden geleden een aanrijding gehad. Hier heeft zij nog steeds klachten van; ze is vaak misselijk en duizelig. Ze heeft klachten van extreme vermoeidheid, alles kost enorm veel energie. Ze heeft moeite zich te concentreren waardoor ze bijvoorbeeld heel moeilijk een gesprek met meerdere mensen kan volgen. Ze vertelt dat ze een geheugen heeft “als een zeef” en dat alles veel meer tijd kost. Verder merkt ze dat ze veel onhandiger en emotioneler is dan vroeger.

Het programma van de ergotherapie is erop gericht dat Janneke in haar dagelijkse situaties overprikkeling leert voorkomen. Daarnaast leert Janneke middels een oefenprogramma zintuiglijke prikkels weer normaal te verwerken.

 

Herseninfarct/Beroerte

Na een herseninfarct en opname in het ziekenhuis en revalidatiecentrum, komt de heer Rietjens eindelijk weer thuis bij zijn vrouw thuis. Er zijn al vele praktische zaken geoefend in het revalidatiecentrum. De ergotherapeute wordt thuis ingeschakeld om te bekijken of hier alles ook naar wens gaat. De situatie hier is toch net wat anders.

De douchecel is niet zo ruim, er is een drempel, maar het lukt al heel aardig. Het staan en manoeuvreren bij het wassen en kleden wordt nu nog specifiek in de eigen vertrouwde situatie geoefend.

Omdat de heer graag kookt, gaat de ergotherapeute ook nog enkele kookactiviteiten met de heer oefenen in hun eigen keuken.

 

Dementie

Mevrouw Van de Heuvel woont samen met haar echtgenoot in een seniorenwoning. De heer heeft een beginnende vorm van dementie. Hij vergeet tegenwoordig vaker zichzelf netjes aan te kleden, terwijl hij vroeger heel precies was. Verder neemt hij nog maar weinig initiatief terwijl hij zijn vrouw vroeger altijd hielp met kleine huishoudelijke taken zoals boontjes schoonmaken.

Mevrouw heeft vragen aan de ergotherapeute hoe zij haar man op een zo plezierig mogelijke manier kan begeleiden zodat hij wat actiever is en er wat minder zorg van haar gevraagd wordt.

 

Fietsen/Scootmobiel

De heer van Lieshout is een 58- jarige man die zijn hele leven veel heeft gefietst. Hij is helaas vorig jaar meerdere malen gevallen. De heer vindt het erg jammer dat hij niet meer zelfstandig naar kennissen op bezoek kan gaan. Hij vraagt zich af of hij misschien toch nog kan leren fietsen of een scootmobiel kan leren bedienen.

De ergotherapeute bespreekt met hem de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. Zij schat in dat hij wellicht op een driewielfiets kan leren fietsen. Ze maken bij de leverancier een afspraak om er één uit te proberen. Daarna trekken zij samen met zijn echtgenote de conclusie: hij wil er graag één. De ergotherapeute helpt bij de aanvraag van de driewielfiets via de WMO.

 

Valpreventie

De heer Van de Ven is 78 jaar en is alleenwonend. Hij is onlangs verschillende malen gevallen. De kinderen hebben vragen of de heer wel verantwoord in zijn huis kan blijven wonen. Moeten er misschien aanpassingen komen?

De ergotherapeute komt en bekijkt welke handelingen de heer thuis doet, en op welke manier hij die verantwoord kan blijven doen. Zij geeft advies aan zowel de heer als aan de kinderen. Verder helpt zij bij de aanvraag van enkele kleine woonvoorzieningen.

 

Werkaanpassing

Mevrouw Swinkels zit voor haar werk bijna 40 uur per week aan haar laptop. Zij heeft sinds een aantal weken last van nekklachten die uitstralen naar de rechterpols.

De ergotherapeute bekijkt de werkhouding van mevrouw. Het advies is gericht op een optimale zithouding ten opzichte van haar laptop in combinatie met het werken met de muis.